Μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας «βλέπουν» τώρα οι traders, καθώς συνεχίζεται το ράλι στις ενεργειακές τιμές

*Γράφει η Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού δεν βελτιώθηκαν μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, είχε σχολιάσει προ ημερών η Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Η Γερμανίδα που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι η μοναδική που έχει την άποψη αυτή. Στην ανάγκη να συνεχίσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου τεθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις αναφέρθηκε, το Σάββατο, και ο διοικητής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ.

Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι το αν, αλλά το πόσο, θα αυξήσει ακόμη τα επιτόκια η ΕΚΤ, ξεκινώντας από την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο είναι βέβαιο, όμως το δεύτερο δεν είναι απλό, με τις αγορές να ποντάρουν εσχάτως σε πολύ δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από το συμβούλιο, δεδομένου πως το ράλι των ενεργειακών τιμών είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης: Συσκότιση και απίστευτα μέτρα στη Γερμανία για να… βγει ο χειμώνας

Οι traders στέλνουν… σήμα 

Πραγματικά, σήμερα, για πρώτη φορά οι αγορές χρήματος πόνταραν σε ένα θεαματικό άλμα των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Μια τέτοια αύξηση θα διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το περιεχόμενο των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου, που θα δημοσιευτούν αύριο, ενδεχομένως να ρίξουν περισσότερο φως σε σχέση με τις προθέσεις των μελών του συμβουλίου. Όμως, με την ταχύτητα που κινούνται οι εξελίξεις, το διάστημα που μεσολάβησε είναι υπέρ αρκετό για να αλλάξει τα δεδομένα, αν λάβουμε υπόψη πως το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζεται με αδιάκοπο ρυθμό.

Βέβαια παράλληλα έχουν επιδεινωθεί και τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία των οικονομιών επιβεβαιώνοντας την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη. Όλες οι οικονομίες βρίσκονται σε πίεση, με πρώτη και κυριότερη τη γερμανική ατμομηχανή. Μάλιστα, η αυριανή δημοσίευση των αναθεωρημένων στοιχείων για το γερμανικό ΑΕΠ, το δεύτερο τρίμηνο, πιθανότατα θα…