Το 60% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, το 75% δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση και το 74% δεν εμπιστεύεται το ελληνικό κοινοβούλιο

Συντριπτικές είναι οι αρνητικές εκτιμήσεις των Ελλήνων για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των 27, όπως δείχνει η καλοκαιρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Κακή η κατάσταση για το 92%

Συγκεκριμένα το 92% των Ελλήνων χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της οικονομίας, ενώ μόλις το 8% «καλή».

  • Διαβάστε επίσης Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία η ΕΕ, διχασμένη η Ελλάδα

Για τους επόμενους 12 μήνες, το 46% των Ελλήνων εκτιμά ότι η κατάσταση με την ανεργία θα γίνει χειρότερη (35% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ27), το 37% θα είναι ίδια και το 15% ότι θα βελτιωθεί.

Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, το 49% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη (53% στην ΕΕ27), το 35% ίδια και το 14% ότι θα βελτιωθεί.

Στην ερώτηση ποια είναι τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή την περίοδο, το 40% των Ελλήνων εστιάζει στην προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας (28% στην ΕΕ27), και το 34% στη διεθνή κατάσταση (28% στην ΕΕ27).

Στηρίζουν το ευρώ

Οι Έλληνες δείχνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη σε βασικούς θεσμούς της ΕΕ και της χώρας. Το 60% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ (43% στην ΕΕ27), το 75% δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση και το 74% δεν εμπιστεύεται το ελληνικό κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στο ευρώ, η πλειονότητα των Ελλήνων στηρίζουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, και πιο συγκεκριμένα το 77% (+6% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο), ενώ κατά του ευρώ τάσσεται το 18%, μειωμένο κατά 3% από την προηγούμενη μέτρηση.

Αρνητική εικόνα για τη στάση κυβέρνησης και ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας

Επίσης οι Ελληνες έχουν αρνητική εικόνα για τη στάση της ΕΕ απέναντι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο με το 59% αυτών να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με την αντίδραση της ΕΕ (37% στην ΕΕ27) και το 64% δεν είναι ικανοποιημένο με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συνολική ευρωπαϊκή εικόνα της έρευνας

Αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ΕΕ, και συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δείχνει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το καλοκαίρι του 2022.

Η συντριπτική πλειοψηφία…