Σε διάψευση του δημοσιεύματος που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους, με τη συναίνεση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, προχώρησε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters

Σε άμεση διάψευση του δημοσιεύματος που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους με τη συναίνεση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, προχώρησε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πηγή ανέφερε πως η Γερμανία δεν σκοπεύει να υποστηρίξει μια κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Τέτοια σχέδια δεν είναι γνωστά στην κυβέρνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά η πηγή που επικαλείται το Reuters.

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» Βορείων-Νοτίων στην ΕΕ: Γερμανικό και ολλανδικό μπλόκο σε ευρωομόλογο για ενέργεια και άμυνα

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως ο Γερμανός καγκελάριος είναι έτοιμος να ανατρέψει τη μέχρι τώρα σταθερή θέση της Γερμανίας, η οποία αρνείται την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

Ειδικότερα, επικαλούμενο πηγές κοντά στην καγκελαρία το Bloomberg, ανέφερε ότι ο Σολτς -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα- άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση με την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χορηγηθούν ως δάνεια στα κράτη-μέλη και όχι ως επιχορηγήσεις.

Το δημοσίευμα σχολίαζε ακόμα ότι η αλλαγή στη γερμανική θέση ακολούθησε της σκληρής κριτικής από τους ευρωπαίους ηγέτες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού σχεδίου ύψους 200 δισ. ευρώ, που έχει στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ανισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί δραματικά οι εκκλήσεις για την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα, στον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους, χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι σχεδιασμοί που εξετάζονται

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ένα σαφές νέο πρόγραμμα αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανόν είναι να είναι μικρότερο από…