Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπεγράφη κοινή δήλωση 15 χωρών για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας. Μια γερμανική πρόταση που επισπεύδεται εξαιτίας της κλιμάκωσης στο ουκρανικό μέτωπο

Είχε προετοιμάσει το έδαφος ήδη μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το επανέλαβε πιο πρόσφατα στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης από την Πράγα. Ο λόγος για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας ονόματι European Sky Shield Initiative (ESSI), μια πρόταση της Γερμανίας, στην οποία συμφώνησαν σήμερα υπογράφοντας κοινή δήλωση και άλλες 14 νατοϊκές χώρες.

Η πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative αφορά τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης ασπίδας προστασίας πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για την αποτελεσματική προστασία των χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτή, προσφέροντας την αμυντική δυνανότητα αναχαίτισης εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων, ακόμη και διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Υπεράσπιση κάθε εκατοστού των εδαφών του ΝΑΤΟ» το μήνυμα Όστιν

Απώτερος στόχος της ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας είναι να καλυφθούν κενά που ήδη καταγράφονται στη νατοϊκή «ομπρέλα» αεράμυνας πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Κενά δηλαδή που εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της αποτροπής επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους ή συστήματα κρουζ.

Γερμανία συν 14 χώρες – πλην της Γαλλίας

Η κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων  στο μέτωπο της Ουκρανίας και οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών στο Κίεβο, επιτάσσουν την λήψη μέτρων (και) για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, για προληπτικούς και πιθανώς αποτρεπτικούς λόγους, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. «Με αυτόν τον τρόπο, ανταποκρινόμαστε στην κοινή ευθύνη για την ασφάλεια στην ήπειρό μας. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα συνέργειας σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στηρίζουν συγκριμένα οι εξής 14 ευρωπαϊκές χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Ιδιαίτερης βαρύτητας κρίνεται η…