Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς. Ποιες δηλώσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty και ποιες στην Εφορία. Ενεργοποιείται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Λίγο πιο εύκολη γίνεται η ζωή των φορολογούμενων που κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα καθώς η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βάλει τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

Ετσι, μετά τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών και οι δηλώσεις κληρονομιάς θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη, ο Διοικητής της  ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στους συμβολαιογράφους. Σε πρώτη φάση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τους φορολογούμενους στις Δ.Ο.Υ. ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς θα είναι προαιρετική μέχρι το τέλος του έτους και υποχρεωτική από τις αρχές του 2023.

  • Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Στενεύει ο κλοιός γύρω από όσους αποκρύπτουν εισοδήματα

Τα βήματα

Τα βασικά βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είναι τα εξής:

– Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.

– Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο TAXISnet

– Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.

– Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.

– Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

– Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ή τη δόση του φόρου ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

–  Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α΄ κατηγορίας.

–  Η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω…