Οβίδες φέρονται να έπεσαν κοντά σε εγκατάσταση αποθήκευσης. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στην Ουκρανία συγκλονίστηκε την Κυριακή από νέους βομβαρδισμούς, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για επικίνδυνη κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με τη ρωσική πλευρά, ουκρανικές οβίδες έπεσαν κοντά σε εγκαταστάσεις πυρηνικών αποβλήτων και ράβδων εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν «θα ανακοινώσει νέα μαζική επιστράτευση» 

Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχία για ενδεχόμενο σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος, την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν τον σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ομάδα της ΙΑΕΑ στην περιοχή δήλωσε πως υπήρξαν ζημιές σε κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό της εγκατάστασης, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Η ομάδα είδε ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν.

«Τα νέα από την ομάδα μας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά» δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

«Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!» προειδοποίησε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση των συστημάτων ψύξης. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄ επανάληψη καταστρέψει καλώδια.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τα χτυπήματα.

«Ουκρανική επίθεση»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε πως η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε καλώδια που τροφοδοτούν τον σταθμό, ενώ το TASS μετέδωσε πως επλήγησαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του σταθμού, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας…