Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν τα αποθέματά τους σε όπλα, ενώ το Κίεβο ζητά τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας.

Τα αποθέματα όπλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν «εξαντληθεί» σημαντικά μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές, ο κορυφαίος διπλωμάτης προέτρεψε τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους, λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γίνει «από κοινού», διότι αυτό θα ήταν «φθηνότερο», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico.

Διαβάστε επίσης: Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης εγκαταλείπουν στρατιωτικά την Ουκρανία

«Αργήσαμε», παραδέχθηκε ο Μπορέλ

Ο Μπορέλ παραδέχθηκε επίσης ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε αρχίσει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων πριν από ένα χρόνο, όταν ορισμένα κράτη μέλη το ζήτησαν, λέγοντας πως αν είχε συμβεί αυτό, «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση».

Την περασμένη εβδομάδα, μια αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης, σε επίπεδο ΕΕ, στην Ουκρανία συζητήθηκε σε μια άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στην Πράγα, καθώς και η καλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και πόρων.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ αύξησε τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά 500 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, μέσω της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης», με ορισμένα από τα όπλα να προέρχονται από τα αποθέματα των ίδιων των χωρών.

Προειδοποιήσεις για άδεια αποθέματα έχουν επίσης γίνει από τις χώρες μέλη. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι το Βερολίνο «φτάνει στα όρια του τι μπορούμε να δώσουμε από την Bundeswehr (ένοπλές δυνάμεις)».

Ποιες χώρες γυρίζουν την πλάτη στον Ζελένσκι

Τον Ιούλιο, οι έξι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν προσέφεραν νέα διμερή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου.

Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία και δίνονται στη δημοσιότητα από…