«Είχαμε επαφή υψηλού επιπέδου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, ανησυχούμε βαθύτατα, θα θέλαμε να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρόεδρου των ΗΠΑ.

Ανώτερος σύμβουλος του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» του για τον Βρετανοαιγύπτιο πολιτικό κρατούμενο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και μήνες, σύμφωνα με τους οικείους του.

«Είχαμε επαφή υψηλού επιπέδου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, ανησυχούμε βαθύτατα, θα θέλαμε να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου, την παραμονή της αναχώρησης του τελευταίου για την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: Πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν και Σι στην G-20 – Τι θα συζητήσουν οι δύο «αντίπαλοι»

Η εισαγγελία της Αιγύπτου αμβισβητεί την απεργία πείνας

Νωρίτερα την Πέμπτη, η αιγυπτιακή εισαγγελία δήλωσε ότι «όλες οι ζωτικές λειτουργίες» του πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντελ Φάταχ «είναι φυσιολογικές» και ότι η υγεία του είναι σε «καλή κατάσταση», επτά μήνες αφότου ο φυλακισμένος άρχισε απεργία πείνας.

Ο μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας, την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν αρκετές κυβερνήσεις, «δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο»,  πρόσθεσε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της, η οποία «αμφισβήτησε» την απεργία πείνας του ακτιβιστή.

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι ο Φάταχ, ο οποίος από την Κυριακή δεν πίνει ούτε νερό, μπορεί να επιβιώσει λίγες ημέρες, «εκτός αν τραφεί δια της βίας».

Καταδικάστηκε για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ καταδικάστηκε στο τέλoς του 2021 να εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Είχε φυλακιστεί το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάταχ έχει οδηγηθεί στις φυλακές επί των ημερών κάθε προέδρου της Αιγύπτου την τελευταία δεκαετία!

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του σημερινού ηγέτη της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο ακτιβιστής έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως – δεν δεχόταν παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα – από τις 2…