Οι ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και «εχθρικών κρατών» ολοένα και πυκνώνουν. Το ίδιο συμβαίνει ωστόσο εσχάτως και με τον αριθμό των Αμερικανών που τίθενται υπό κράτηση στο εξωτερικό, ως «διαπραγματευτικό χαρτί»

Έπειτα από χρόνια κράτησης στη Βενεζουέλα, με διάφορες κατηγορίες, επτά Αμερικανοί -ανάμεσά τους ο βετεράνος πεζοναύτης Μάθιου Χιθ και στελέχη του πετρελαϊκού τομέα- επέστρεψαν το περασμένο Σάββατο, ελεύθεροι πια, στις ΗΠΑ.

Δύο Βενεζουελάνοι -ανηψιοί της Σίλια Φλόρες, συζύγου του προέδρου Νικολάς Μαδούρο- έκαναν εν τω μεταξύ το αντίστροφο ταξίδι. Αν και καταδικασμένοι από το 2017 σε 18 χρόνια φυλάκισης για «συνωμοσία σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης», τα γνωστά και ως «ναρκο-ανίψια» του Καράκας αφέθηκαν ελεύθερα με προεδρική πράξη επιείκειας των ΗΠΑ. Απόφαση, που ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε ανωνύμως «σκληρή και οδυνηρή» για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, πλην όμως μοναδική επιλογή για την απελευθέρωση των επτά Αμερικανών κρατούμενων από το Καράκας.

  • Διαβάστε επίσης: Πρεσβεία ΗΠΑ στη Ρωσία: Καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα – «Υπάρχει κίνδυνος στρατολόγησης»

Ταυτόχρονα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, το Ιράν άφησε προσωρινά ελεύθερο τον 51χρονο Ιρανό-αμερικανό επιχειρηματία Σιαμάκ Ναμάζι, φυλακισμένο από το 2015 για «συνεργασία με εχθρική κυβέρνηση», ενώ ήρε για λόγους υγείας την απαγόρευση εξόδου από την χώρα στον 85χρονο πατέρα του και πρώην αξιωματούχο της UNICEF, Μπακέρ Ναμάζι.

  • Διαβάστε επίσης: Ιράν: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για «ταυτόχρονη απελευθέρωση κρατουμένων», σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων

Η κίνηση, σύμφωνα με ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nournews, εντάσσεται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την «ανταλλαγή κρατουμένων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με τη μεσολάβηση τρίτης χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τυχαία τη χρονική σύμπτωση των παραπάνω εξελίξεων με τη Βενεζουέλα και με το Ιράν, αρνούμενοι να σχολιάσουν εάν σηματοδοτούν κάποια «αλλαγή σελίδας» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο εχθρικές χώρες. Και δη μια γεωπολιτικά κρίσιμη συγκυρία.

Λεπτές ισορροπίες

Σε…