Χώμα από την ιερή Άλτη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» να εντάξει την Αρχαία Ολυμπία στις δράσεις που προγραμματίζει, αρχίζει να υλοποιείται με την πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Οργανωτικής Επιτροπής στο λίκνο του Ολυμπισμού.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου 2022, μια ομάδα της «Terre de Jeux 2024», της δράσης του «Paris-2024» που έχει αναλάβει την διάδοση του αθλητισμού σε όλη τη Γαλλία, επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία, όπου σε ειδική τελετή στο αρχαίο Γυμνάσιο, παρέλαβε 2.024 γραμμάρια χώματος από τον αρχαιολογικό χώρο για να το μεταφέρει στο Παρίσι.

Όπως έγινε γνωστό, φέτος το «Paris-2024» θα βραβεύσει είκοσι πολύ αφοσιωμένους τοπικούς φορείς της Γαλλίας για την συνεισφορά τους στη διάδοση του αθλητισμού. Το βραβείο αυτό θα ενσωματώνει μερικά γραμμάρια από το ιερό χώμα της Αρχαίας Ολυμπίας, ως ισχυρό σύμβολο της οικουμενικότητας.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κυρία Ερωφίλη Κόλλια, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι ο συμβολισμός του χώματος από το Γυμνάσιο είναι ιδιαίτερα ισχυρός γιατί σ’ αυτό το χώρο αγωνίζονταν οι αρχαίοι αθλητές. Κάθε κόκκος αυτού του χώματος, τόνισε, συμβολίζει τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου για βελτίωση, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Το χώμα, η ψυχή της Ολυμπίας, θα ταξιδέψει από τον ιερό χώρο για να βρεθεί σε κάθε γωνιά της φίλης χώρας της Γαλλίας και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των λαών και της υψηλής αξίας του Αγώνα στην ανθρώπινη ζωή. Οι δεσμοί της Ολυμπίας με τη Γαλλία είναι διαχρονικοί και ακατάλυτοι. Είναι οι Γάλλοι επιστήμονες αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες που διενήργησαν την πρώτη ανασκαφή στο ναό του Διός το 1829, με την άδεια του νεοσύστατου τότε κράτους. Και βεβαίως ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, του οποίου η καρδιά φυλάσσεται σε ιδιαίτερο μνημείο στην Ολυμπία, αναβίωσε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη σύσταση της ΔΟΕ το 1894 και τους πρώτους Αγώνες στην Αθήνα το 1896» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.

«Οι τελευταίοι Αγώνες στο Τόκιο και στο Πεκίνο, εξαιτίας της πανδημίας, δοκιμάστηκαν…