Νέο ηγέτη αναζητεί η τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα» μετά την εξόντωση του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η οργάνωση δεν έχει χάσει την ισχύ της

Όλα δείχνουν ότι ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού πυραύλου νέας τεχνολογίας. Οι εικόνες από το κτίριο στο προάστιο Σερπούρ της Καμπούλ, όπου διέμενε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, δείχνουν ελάχιστες ζημιές στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, χωρίς ίχνη από την έκρηξη που προκαλεί η γόμωση ενός πυραύλου. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ένα νέο υπερόπλο, τον αποκαλούμενο πύραυλο Hellfire τύπου R9X, ο οποίος δεν εκρήγνυται, αλλά ενεργοποιεί έξι κοφτερές λάμες για να εξουδετερώσει τον στόχο που έχει «κλειδώσει», χωρίς να προκαλεί απώλειες μεταξύ των αμάχων, που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και στο ίδιο δωμάτιο.

Πρόκειται για μία νέα στρατηγική που άρχισαν να αναπτύσσουν οι Αμερικανοί επί Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να αποφεύγονται οι «παράπλευρες απώλειες» στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι είχε αναλάβει την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς στην επαρχία Αμποταμπάντ του Πακιστάν, όπου διέμεναν πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί.

Διαβάστε επίσης: Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Η ιστορία του αιγύπτιου γιατρού που έγινε ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου

Υπήρχαν βέβαια σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον Μπιν Λάντεν και στον Αλ Ζαουάχρι, λέει στην Deutsche Welle o Ασιέμ Ελ Ντιφράουι, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την τρομοκρατία. «Μπορεί να μην είχε το χάρισμα του Μπιν Λάντεν, αλλά ασφαλώς είχε απήχηση ο Αλ Ζαουάχρι, ήταν ένα είδος ιστορικού ηγέτη της οργάνωσης. Λέγεται ότι εκείνος επινόησε το σύνθημα του ‘παγκόσμιου τζιχάντ’, καλώντας τους οπαδούς του να εκδιώξουν τους Αμερικανούς, να γονατίσουν οι ‘άπιστοι’ που έχουν καταλάβει αραβικά εδάφη. Το ερώτημα είναι λοιπόν, εάν μπορεί να βρεθεί αντικαταστάτης του. Τα ονόματα που ακούγονται είναι μάλλον άγνωστα για τους περισσότερους».

Νέο πεδίο δράσης η ζώνη του Σαχέλ

Ο πολιτικός επιστήμων Αχμάν Μπαν από το Emirates Policy Center στο Αμπού Ντάμπι υποστηρίζει ότι ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι δεν είχε καταφέρει να ενώσει τις εν μέρει αντιμαχόμενες ομάδες της Αλ Κάιντα. Άλλωστε,…