Η Τουρκία έχει αρνηθεί τις κυρώσεις και συνεργάζεται οικονομικά με τη Ρωσία. Όμως, η πίεση από τη Δύση μεγαλώνει

Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία – επισήμως υποστηρίζει ότι εφαρμόζει μόνο κυρώσεις του ΟΗΕ – και δεν έχει διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αντιθέτως, επιδιώκει να έχει αναβαθμισμένες οικονομικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Την τακτική αυτή την υπερασπίζεται υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή όχι μόνο έχει καταδικάσει τη ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία, αλλά και έχει βοηθήσει την Ουκρανία με την αποστολή οπλισμού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar ΤΒ2. Επιπλέον, η Τουρκία προβάλλει και τον μεσολαβητικό ρόλο που έχει κατακτήσει με την τακτική της αυτή, με αποκορύφωμα τον τρόπο που μεσολάβησε για να υπάρξει η συμφωνία που επέτρεψε να υπάρξουν οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού. Μάλιστα, η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει ανάλογο μεσολαβητικό ρόλο για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν επιχειρήσει μάλιστα να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία που διαμορφώνουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, των Ρώσων πολιτών και των ρωσικών επιχειρήσεων. Η Τουρκία προσπάθησε να προσελκύσει Ρώσους τουρίστες φέτος, προσβλέπει στο γεγονός ότι θα μπορούσαν να έρθουν περισσότεροι Ρώσοι επιχειρηματίες, που συναντούν προβλήματα στην παρουσία τους στο εσωτερικό, συνεχίζει την κατασκευή του ρωσικής τεχνολογίας πυρηνικού της εργοστασίου, προμηθεύεται ενέργεια από τη Ρωσία.

Επιπλέον τουρκικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες Mir, που είναι ουσιαστικά μια εναλλακτική στις πλατφόρμες Visa και Mastercard. Το σύστημα αυτό, που είχε αναπτυχθεί πριν από τον πόλεμο, αλλά με ορίζοντα ακριβώς το ενδεχόμενο μιας «αποκοπής» της Ρωσίας από τα «δυτικά» συστήματα εκκαθάρισης τραπεζικών συναλλαγών, αποτελεί ουσιαστικά μια εναλλακτική λύση, ιδίως από τη στιγμή που οι Ρώσοι πολίτες δεν μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο οι τουρκικές τράπεζες επιτρέπουν σε Ρώσους πολίτες να έχουν…