Η SZ για την κατάσταση που επικρατεί στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Συνέντευξη του καθηγητή Δημήτρη Τριανταφύλλου για την ένταση Αθήνας-Άγκυρας.

Η σημερινή Süddeutsche Zeitung αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που συνάντησε στην Αγία Σοφία ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Τόμας Αβενάριους:

«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…)

  • Διαβάστε επίσης: Ομολογία τούρκου ιστορικού: «Η Αγία Σοφία καταστρέφεται»

Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. (…)

Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια.

Μετά την πύλη, οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες, με σκυμμένα τα κεφάλια, θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies», περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη» για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Προεκλογικός καυγάς μεταξύ γειτόνων

Μία συνέντευξη με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, διεθνολόγο και ειδικό σε ελληνοτουρκικά θέματα, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η tagesschau.de, το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.

Ο Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου αντιλαμβάνεται τις απειλές που διατύπωσε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων ως μία προεκλογική κίνηση, ενώ παράλληλα υποθέτει, τουλάχιστον για την ώρα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κερδίσει τις εκλογές. Eκτιμώντας τη σχέση του Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνει: «Είμαι της άποψης ότι το γεγονός ότι του επιτέθηκε ευθέως και ταυτόχρονα ότι αρνείται να…