Το 64% των καταναλωτών θεωρεί πως η σημερινή οικονομική κρίση είναι μακράν χειρότερη και από εκείνη της δεκαετίας του 2010, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Η εκτίναξη των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στις τιμές τις ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, εκτιμούν πως η σημερινή είναι η χειρότερη κρίση που βιώνουν στα οικονομικά τους, με διαφορά από εκείνη της δεκαετίας του 2010 και της περιόδου της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στις απαντήσεις των καταναλωτών, που έλαβαν μέρος στην τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έρευνα, ανάμεσα σε άλλα θέματα, αφορούσε και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας COVID-19 στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Άγχος και φόβος

Ο μεγαλύτερος φόβος πλέον προέρχεται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Το 31% δηλώνει ότι νιώθει άγχος, το 29% θυμό, το 25% φόβο και το 23% ανασφάλεια, ενώ ένα ποσοστό 5% δηλώνει ακόμα και πανικό. Μόλις 2% δηλώνει αδιάφορο.

Τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς υψηλότερα από τα άλλα δύο βασικά θέματα της επικαιρότητας.

Το κοινό καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού 27% και φόβου 19% για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειωμένα σε σχέση με τη μέτρηση του Απρίλιου 2022 (30% και 26% αντίστοιχα).

Τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά, με 13% και 23% αντίστοιχα, με το άγχος να αυξάνεται σε σχέση με το 19% της μέτρησης του Απριλίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά αδιαφορίας και για τα δύο θέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, στο 15% για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο 23% για την πανδημία COVID-19.

Πληθωρισμός, ενέργεια

Το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα των καταναλωτών από το 52% του κοινού, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία COVID-19 με μόλις 1%.

Συγκρινόμενο μάλιστα το πρόβλημα των…