«Φόβοι» για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα

Τρεις εβδομάδες μετά τη βίαιη σύλληψή του στο σπίτι του από τις Ιρανικές Δυνάμεις Ασφαλείας, ο Σαμάν Γιασίν, ένας νεαρός Κούρδος ράπερ, είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

Κατηγορείται για κήρυξη πολέμου κατά του Θεού ύστερα από τις αναρτήσεις του, με τις οποίες στήριζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

  • Διαβάστε επίσης: Ιράν: Νέες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και στο Κουρδιστάν

Η μοίρα του απομένει να σφραγιστεί τις επόμενες μέρες από ιρανικό δικαστήριο, όπως και αυτή χιλιάδων άλλων νεαρών διαδηλωτών που κρατούνται, την ώρα που οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν πως το καθεστώς του Ιράν μπορεί να εξαπολύσει μία καμπάνια αίματος για να εκδικηθεί.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 14.000 άτομα, μεταξύ αυτών και παιδιά, έχουν συλληφθεί από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατά ορισμένες πηγές 14.000 άτομα, έχουν συλληφθεί. Μεταξύ αυτών υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές» επεσήμανε την Τετάρτη ο Χαβάιντ Ρεχμάν, ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Λαϊκά δικαστήρια

«Σε μία άλλη ανησυχητική εξέλιξη, οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα στήσουν λαϊκά δικαστήρια για περισσότερα από 1.000 άτομα στην Τεχεράνη και για αντίστοιχο αριθμό έξω από την πρωτεύουσα. Οι κατηγορίες κατά αυτών των ατόμων επισύρουν και τη θανατική ποινή. Ελλείψει εγχώριων διαύλων λογοδοσίας, υπογραμμίζω τη σημασία του ρόλου και της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».

Στις 6 Νοέμβριου, 227 Ιρανοί νομοθέτες κάλεσαν τη Δικαιοσύνη να «αντιμετωπίσει, αποφασιστικά, τους δράστες αυτών των εγκλημάτων και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί τους στα εγκλήματα και προκάλεσαν τις διαδηλώσεις». Οι διεθνείς οργανώσεις φοβούνται πως το μήνυμα αυτό είναι προάγγελος εκτελέσεων και ισοβίων ποινών φυλάκισης τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw σημείωσε πως κρατούμενοι υψηλού προφίλ, όπως ο…