Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ παραμένει πρόεδρος εδώ και 43 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979.

Ο αυταρχικός ηγέτης που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στην εξουσία ελπίζει την Κυριακή να ανανεώσει τη θητεία του στο μικροσκοπικό αφρικανικό κράτος της Ισημερινής Γουινέας.

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ παραμένει πρόεδρος εδώ και 43 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανέτρεψε τον θείο του Φρανσίσκο Μααίας Νγκουέμα το 1979.

Η χώρα τυπικά επανήλθε στη δημοκρατία το 1982, έκτοτε όμως το κόμμα του Ομπιάνγκ διατηρεί σχεδόν όλες τις θέσεις στο κοινοβούλιο και το σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να κυβερνά με διατάγματα, κάτι που σημαίνει ότι η Ισημερινή Γουινέα είναι ουσιαστικά νομότυπη δικτατορία.

«Ό,τι σπέρνεις θερίζεις» σχολίασε για τις εκλογές ο 80χρονος Ομπιάνγκ, ο οποίος συνήθως εξασφαλίζει πάνω από το 90% των ψήφων, σχολιάζει το Reuters.

«Είμαι σίγουρος ότι η νίκη ανήκει στο PDGE» είπε, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα του.

Δύο είναι οι υποψήφιοι που τόλμησαν να σταθούν απέναντι στον Ομπιάνγκ στην αναμέτρηση της Κυριακής: Ο Μπουεναβεντούρα Μονσούι Ασούμου, χαμένος των προηγούμενων πέντε εκλογών, και ο Αντρές Εσόνο Όντο, μέλος της αντιπολίτευσης που κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος.

«Πρόκειται για απάτη» είπε για τις εκλογές ο Εσόνο Όντο, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στα δικαστήρια.

Η εκλογική διαδικασία κύλησε χωρίς παρατυπίες στην πρωτεύουσα Μαλάμπο, όμως το κόμμα του Εσόνο Όμπο έχει πειστήρια για αξιωματούχους που ψήφισαν στο όνομα άλλων πολιτών ή τους πίεσαν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο.

«Το κλείσιμο των συνόρων και η παρενόχληση και σύλληψη υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στήνουν το σκηνικό για παράταση της 43χρονης θητείας του Ομπιάνγκ» σχολίασε η Μάγια Μπόβκομ, αναλύτρια της εταιρείας Verisk Maplecroft.

Ανησυχία για καταστολή των αντιφρονούντων εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ζήτησαν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Ομπιάνγκ επέσπευσε τις προεδρικές εκλογές κατά αρκετούς μήνες ώστε να διεξαχθούν μαζί τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές και να εξοικονομηθούν πόροι εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα των εσόδων της…