Τα διλήμματα και οι προεκλογικές υποσχέσεις των κύριων αντιπάλων που αναμετρώνται στις εκλογές στο Ισραήλ

Οι κάλπες στο Ισραήλ κλείνουν στις 10 το βράδυ. Ωστόσο τα exit polls δεν είναι ασφαλή για την πρόβλεψη του αποτελέσματος, όπως σημείωνε στο in μία ώρα πριν τη λήξη της ψηφοφορίας ο δρ Γαβριήλ Χαρίτος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ισραηλινού Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν, ο οποίος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν του Ισραήλ.

Ως οι κύριοι αντίπαλοι για τη διεκδίκηση του πρωθυπουργικού θώκου και το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ τα ισραηλινά ΜΜΕ βλέπουν τον νυν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα καταστεί δυνατό να επιστρέψει εάν η συμμαχία του Λικούντ με τα υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 61 εδρών στην επόμενη 25η Κνεσέτ.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ αποκαθιστά τις αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία

Λαπίντ ή Νετανιάχου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Walla News  «το δεξιό μπλοκ του Νετανιάχου εμφανίζεται συσπειρωμένο, σε αντίθεση με το διασπασμένο και διχασμένο κεντροαριστερό μπλοκ του Λαπίντ. Τέσσερα τουλάχιστον κόμματα του μπλοκ Λαπίντ κινδυνεύουν να μην αγγίξουν το αναγκαίο εκλογικό όριο και να μείνουν εκτός βουλής. Ακόμη κι αν ένα από τα τέσσερα αυτά κόμματα δεν τα καταφέρει, είναι πιθανό το μπλοκ Νετανιάχου να επιτύχει την πλειοψηφία των 61 εδρών» που απαιτείται.

Ενώ όπως αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Jerusalem Post «εάν ο Νετανιάχου αποτύχει να αγγίξει τις 61 έδρες, το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι να οδηγηθεί το Ισραήλ σε έκτες εκλογές, με τη χώρα να μένει και πάλι χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς τη δυνατότητα να θεσπίσει μακροπρόθεσμες πολιτικές», αφού σύμφωνα με το άρθρο θεωρείται απίθανο το σενάριο  να καταφέρει ο Λαπίντ να «πάρει με το μέρος του τους υπερορθοδόξους, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπάγετο σημαντικές παραχωρήσεις που οι ψηφοφόροι του Yesh Atid μπορεί να μην είναι σε θέση να “χωνέψουν”.

»Εξάλλου ο Λαπίντ δεν θεωρείται καθόλου δημοφιλής στους κύκλους των υπερορθοδόξων, για πολλούς μάλιστα είναι persona non grata. Μια άλλη επιλογή, -με ακόμη…