Επικεφαλής της ιταλικής Γερουσίας – και ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν χρειαστεί – είναι ο Ινιάτσιο Μπενίτο λα Ρούσα, ένα γνήσιο τέκνο της Ακροδεξιάς.

Αριθμητικά ακέραιος, αλλά πολιτικά λαβωμένος εξαιτίας της στάσης της μπερλουσκονικής Φόρτσα Ιτάλια, εξήλθε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Ακροδεξιάς και Δεξιάς στην Ιταλία από τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Γερουσίας. Οσο για τους πολίτες της χώρας, καλούνται να αποδεχτούν ή, έστω, να συνηθίσουν το γεγονός ότι επικεφαλής του σώματος – και ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – είναι ένα γνήσιο τέκνο της Ακροδεξιάς και του νεοφασιστικού κινήματος.

Πρόκειται για τον Ινιάτσιο Μπενίτο λα Ρούσα, όπως είναι το πλήρες του όνομα, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας και πρώην υπουργό Αμυνας στην τέταρτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συνίδρυσε τα Αδέλφια της Ιταλίας με την Τζόρτζια Μελόνι πριν από περίπου μια δεκαετία. Εναν πολιτικό ο οποίος – πέρα από τη μακρά πολιτική του διαδρομή και την οργανική του σχέση με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό – είχε προκαλέσει αίσθηση και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν, έστω και αστειευόμενος, είχε καλέσει τους Ιταλούς να χρησιμοποιούν τον φασιστικό χαιρετισμό κατά τις συναντήσεις τους έτσι ώστε να αποφεύγουν τη χειραψία.

Μπορεί, λοιπόν, κανείς να υποθέσει πώς αισθάνθηκε ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας κατά το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης, της πρώτης μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, το οποίο έκανε η 92χρονη ισόβια γερουσιαστής Λιλιάνε Σέγκρε, η οποία συγκαταλέγεται στους ελάχιστους εν ζωή επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος. Πολύ περισσότερο καθώς η Σέγκρε, κατά την ομιλία της, υπενθύμισε με νόημα στο ακροατήριό της την επερχόμενη θλιβερή επέτειο του ενός αιώνα από τη Μεγάλη Πορεία προς τη Ρώμη του Μουσολίνι και των μελανοχιτώνων του.

Φασιστικές «σκιές»

Παρά δε το γεγονός ότι η Μελόνι έχει διαβεβαιώσει ότι το κόμμα της είναι υπέρμαχος του συντηρητικού πατριωτισμού και «έχει παραδώσει τον φασισμό στην κρίση της Ιστορίας», ενώ «στο DNA του δεν υπάρχουν φασιστές, ρατσιστές ή αντισημίτες», το παρελθόν τόσο της ίδιας όσο και στελεχών όπως ο Λα…