Μεγάλη μερίδα του κινεζικού πληθυσμού θεωρεί τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως ταπεινωτικά για την Κίνα

Η είδηση ότι η Νάνσι Πελόζι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, προκάλεσε αρχικά σοκ και πανικό όταν μεταδόθηκε από τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ τον περασμένο μήνα. Ο κινεζικός Τύπος καταδίκασε τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε την Αρχή της Μιας Κίνας και ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν «υποκριτής» όταν είπε ότι δεν μπορούσε να εμποδίσει την πρόεδρο της αμερικανικής βουλής. Για μερικές μέρες, το μήνυμα αυτό επαναλαμβανόταν διαρκώς στα ΜΜΕ της χώρας.

Η οργή πέρασε στο διαδίκτυο, μέσα από τα γραπτά ειδικών και συντακτών άμυνας. «Η γριά μάγισσα»: έτσι αποκαλούσαν ορισμένοι την Πελόζι. «Η γριά Αμερικάνα», έλεγαν άλλοι. Ο Χου Σιτζίν, εθνικιστής πρώην αρχισυντάκτης των Global Times, πρότεινε ακόμη και την αναχαίτιση του αεροσκάφους της Πελόζι με μαχητικά τζετ. «Και αν αυτό αποδειχθεί αναποτελεσματικό, νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να καταρρίψουμε το αεροπλάνο της Πελόζι», έγραψε προκαλώντας αντιδράσεις.

  • Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν: Πόσο πιθανό είναι η κρίση να κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση

Θάλαμοι αντήχησης

Στην κινεζική κοινωνία του σήμερα, τέτοιου είδους εθνικιστική ρητορική συχνά δημιουργεί «θαλάμους αντήχησης» (echo chambers), ιδίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την κινεζική εθνική κυριαρχία. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Ολόκληρες γενιές κινέζων ηγετών ήθελαν να «την πάρουν πίσω», ενώ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής κατάληψης του νησιού ως τελική λύση.

Για μερικές μέρες, τα hashtags στο Weibo (το «κινεζικό ») που επέκριναν την Πελόζι και επαναλάμβαναν ότι η Κίνα ήταν αποφασισμένη να την αποτρέψει, παρέμεναν στις κορυφαίες τάσεις. Τις ημέρες που ακολούθησαν, μια σειρά από σκληρές δηλώσεις διατυπώθηκαν μέσα από όλα σχεδόν τα επίσημα ΜΜΕ. Οι εκπρόσωποι του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, που είναι γνωστοί για την υιοθέτηση της στρατηγικής των «λύκων-πολεμιστών» τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να μιλούν απειλητικά και πολλοί σχολιαστές έχουν καλωσορίσει τη σκληρή αντιαμερικανική ρητορική τους.

«Η θέληση του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί και όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα καούν από αυτή», ξεκαθάρισε ο…