Ενώ η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις πέριξ της Ταϊβάν, το ερώτημα είναι αν ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί οικονομικά και πολιτικά να αντέξει τις επιπτώσεις μιας εισβολής – Η οικονομία δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της, ενώ ο ίδιος θέλει να εξασφαλίσει την τρίτη κατά σειρά προεδρική θητεία του

Εδώ και πολύ καιρό η Κίνα αναζητούσε ένα καλό πρόσχημα ώστε να ενεργήσει επιθετικά προς την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί 23η επαρχία της επικράτειάς της. Πολύ δε περισσότερο, την ώρα που έβλεπε το κύρος του αυτοδιοικούμενου νησιού να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν πολλοίς και χάρη στην προθυμία των αμερικανικών κυβερνήσεων να ενισχύσουν την άμυνά του.

Η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι την περασμένη εβδομάδα στην Ταϊβάν ερμηνεύτηκε από το Πεκίνο ως εγκατάλειψη της πολιτικής της «μιας Κίνας» από τις ΗΠΑ, συνεπώς ως μια άμεση ενθάρρυνση της Αμερικής για την απόσχιση του νησιού από την Κίνα. Για το Πεκίνο ήταν τέλειο πάτημα για να προχωρήσει σε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί, θέτοντάς το σε καθεστώς περικύκλωσης.

Διαβάστε επίσης: Οι παρενέργειες της σύγκρουσης Κίνας Ταϊβάν για τη βιομηχανία ημιαγωγών

Κλιμάκωση της έντασης

Η προθυμία της κινεζικής ηγεσίας για κλιμάκωση της έντασης σε αυτό το θερμό σημείο του πλανήτη φάνηκε άλλωστε από τα πρωτοφανούς έντασης γυμνάσια (που συνοδεύτηκαν από εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων), ισοδύναμα με πλήρη αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό.

Οσο για το γεγονός ότι αυτά συνεχίστηκαν και μετά το πέρας της επίσημης λήξης τους την περασμένη Κυριακή, ενώ ταυτόχρονα το Πεκίνο διεμήνυε ότι αναστέλλει τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, ερμηνεύτηκε από διεθνείς παρατηρητές ως μια πρόβα γενικευμένου πολέμου.

Σήμερα, δέκα και πλέον ημέρες μετά την πολύκροτη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι πού το πάει ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Τα γυμνάσια που διέταξε να συνεχιστούν «θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προεπισκόπηση ενός σεναρίου κινεζικής εισβολής» σχολίασε ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ταϊβάν Μάικλ Τσανγκ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ή… ίσως και όχι;

Επιθυμίες και…