Οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απτές αποδείξεις για πραξικόπημα ή οποιαδήποτε αναταραχή στην Κίνα

Η αντίληψη για την αλήθεια σήμερα δείχνει να είναι πιο σημαντική από την πραγματική αλήθεια. Κάποτε, ο σοφός λαός έλεγε «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» και σήμερα πολύ εύκολα μέσα από το ίντερνετ -και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– ένα μήνυμα μπορεί να διαδοθεί σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια κόσμου σε χρόνο ρεκόρ, είτε είναι αληθές είτε όχι.

«Οι ψευδείς ειδήσεις είναι 70% πιθανότερο να εξαπλωθούν μέσω του από ό,τι οι αληθινές ειδήσεις, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παραπληροφορούν. Όπως άλλωστε συνέβη τις προηγούμενες ώρες στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Ο κόσμος και ο πόλεμος – Ποιος στέκεται ακόμα στο πλευρό του Πούτιν και της Ρωσίας;

Το και κάποια περιφερειακά Μέσα της Ινδίας κατάφεραν να… ξεκινήσουν πραξικόπημα και να οδηγήσουν στη «σύλληψη» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Μάλιστα, τα «νέα» ταξίδεψαν τόσο γρήγορα που το θέμα αναρριχήθηκε στα κορυφαία trends του .

Μπορεί στην αρχή να επικράτησε, όπως είναι λογικό, αναστάτωση, ωστόσο οι φήμες δεν άργησαν να διαψευστούν και να αποδειχτούν fake news, σύμφωνα δε και με δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Πώς ξεκίνησαν οι φήμες για πραξικόπημα

Η εικασία περί πραξικοπήματος, την οποία δεν αναπαρήγαγε καμία αξιόπιστη πηγή, προέκυψε καθώς το Σάββατο έγινε περιορισμένο αριθμός εμπορικών πτήσεων πάνω από την πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστήριζαν ότι ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια τρένων και τα λεωφορείων από το Πεκίνο.

Ο ιστότοπος του αεροδρομίου Beijing Capital έδειξε όντως ότι αρκετές πτήσεις από την πρωτεύουσα της Κίνας είχαν ακυρωθεί- αλλά πολλές άλλες εξακολουθούσαν να είναι προγραμματισμένες ή έχουν ήδη προσγειωθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Newsweek.

Υπήρξαν, επίσης, αναφορές ότι οι αγώνες ακυρώθηκαν εν μέσω προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης.