Σε ιδιωτικές πλαζ της Νότιας Γαλλίας, κρυφές κάμερες ομάδας ακτιβιστών καταγράφουν διακρίσεις εις βάρος μη λευκών παραθεριστών

της Kim Willsher (The Guardian – TA NEA)

Η καλοκαιρινή απόλαυση του μπάνιου σε μία οργανωμένη παραλία μπορεί να φαίνεται ότι επιτρέπεται σε όλους, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ο ρατσισμός βρίσκεται στις λεπτομέρειες, καταγγέλλει οργάνωση ακτιβιστών που έκαναν το δικό τους πείραμα για να εξετάσουν τα όρια ανοχής των Γάλλων απέναντι σε μη λευκούς παραθεριστές στη Νότια Γαλλία.

Ακτιβιστές κατά του ρατσισμού που κινηματογράφησαν κρυφά ιδιωτικές παραλίες στην Κυανή Ακτή σχεδιάζουν νομικές ενέργειες καθώς ισχυρίζονται ότι στη Γαλλική Ριβιέρα εντοπίζονται διακρίσεις. Το SOS Racisme έστειλε ζευγάρια διαφορετικών εθνοτήτων σε ιδιωτικές πολυτελώς οργανωμένες τα οποία είχαν πάνω τους κρυφές κάμερες για να καταγράψουν τον τρόπο υποδοχής στις εισόδους των πλαζ.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Οδηγός στο Μισισίπι προσπαθεί να χτυπήσει με το όχημά του μαύρα παιδάκια

Σύμφωνα με την αναφορά του SOS Racisme όταν ένα ζευγάρι που περιγράφεται ως «βορειοαφρικανικής εμφάνισης» ζήτησε ξαπλώστρες τού είπαν ότι ήταν όλα κρατημένα. Λίγα λεπτά αργότερα ένα ζευγάρι λευκών που έκανε το ίδιο αίτημα στην ίδια ιδιωτική παραλία, κατάφερε και είχε ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά κοντά στη θάλασσα.

Αλλοι ακτιβιστές λένε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τηλεφωνική κράτηση για ξαπλώστρες σε ιδιωτικές παραλίες, αν έδιναν ένα όνομα που ακουγόταν ξένο, μη γαλλικό. «Με ένα αφρικανικό όνομα, η τοποθεσία ήταν πλήρης. Οταν τηλεφώνησα και έδωσα ένα γαλλικό όνομα, παραδόξως υπήρχαν ακόμη θέσεις», είπε στη «Le Monde» ένα μέλος της ακτιβιστικής ομάδας.

Στη γαλλική ριβιέρα

Η SOS Racisme έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις ήδη από τη δεκαετία του 1990 για να τονίσει τις διακρίσεις. Αλλά είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει τις ιδιωτικές παραλίες της Γαλλικής Ριβιέρας. Από τις δικές τους έρευνες προκύπτει ότι το ένα τρίτο των ιδιωτικών παραλιών στα θέρετρα Χουάν-Λε-Πεν και στην Αντίμπ παρανομούν κάνοντας διακρίσεις. Ενώ τα δύο τρίτα των νυχτερινών κέντρων και μπαρ που επίσης ερευνήθηκαν στη Μασσαλία και την Εξ-αν-Προβάνς επίσης παρανομούν αφού επιλέγουν τους πελάτες τους με κριτήριο την προέλευσή…