Την απελπιστική κατάσταση την οποία βιώνουν περιγράφουν οι καστανοπαραγωγοί του Πάρνωνα

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι καστανοπαραγωγοί του Πάρνωνα, οι οποίοι περιγράφοντας την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα δεν πούλησαν «ούτε ένα κιλό κάστανα», ενώ σταμάτησαν να μαζεύουν την παραγωγή τους αφήνοντας την να ξεραίνεται πάνω στις καστανιές.

Και αυτό την στιγμή που η φετινή χρονιά φαινόταν από την αρχή να είναι μια καλή παραγωγική χρονιά αλλά δυστυχώς εξελίχθηκε στην χειρότερη χρονιά. «Η κλιματολογική αλλαγή, οι διαδοχικές ασθένειες των τελευταίων 25 χρόνων, φέτος η καταστροφική φαιά σήψη, η παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και η παντελής έλλειψη οργανωμένης παρέμβασης από την πολιτεία στην καστανοκαλλιέργεια αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της καταστροφής», εξηγούν οι αγρότες.

Διαβάστε επίσης: Αρκαδία: Δραστική μείωση της παραγωγής κάστανου κατά 80%

Μονοκαλλιέργεια η καστανιά για τους περισσότερους

Στο Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικές καστανιές τόσο στην περιοχή της Αρκαδίας όσο και στην περιοχή της Λακωνίας. Η συνολική έκταση του καστανοδάσους ξεπερνά τα 21.000 στρέμματα.

Ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει το μεγαλύτερο κομμάτι αλλά σημαντικές εκτάσεις με ανάλογη παραγωγή υπάρχουν στην Τ.Κ. Κοσμά του Δήμου Ν. Κυνουρίας αλλά και σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Σπάρτης και Τρίπολης όπως είναι καταγεγραμμένα στον επισυναπτόμενο σχετικό πίνακα.

Οι οικογένειες που ασχολούνται με την καστανοκαλλιέργεια ξεπερνούν τις 850 και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι για τις περισσότερες η καστανιά είναι μονοκαλλιέργεια και άρα ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος για επιβίωση.

Ήδη με τις διάφορες ασθένειες που ξεκίνησαν το 1995 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχει καταστραφεί το 40% της συνολικής παραγωγικής έκτασης. Πέρυσι η παραγωγή κυμάνθηκε κάτω από το 20% της μέσης ετήσιας παραγωγής που ανέρχεται στους 2.800 τόνους.

Η μάχη με τους …εχθρούς

Οι καστανοπαραγωγοί ζητούν την άμεση επέμβαση της πολιτείας για οικονομική αποζημίωση όλων των παραγωγών: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο μια και για τα χωριά μας η παραγωγή κάστανου είναι μονοκαλιέργεια. Η κλιματολογική αλλαγή…