Εποικοδομητική για τις ελληνολιβυκές σχέσεις χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς.

O κ. Δένδιας εξέφρασε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ίσα, την ικανοποίησή του για την καταδίκη εκ μέρους του Λίβυου πολιτικού των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη, λόγω της αιφνιδιαστικής παρουσίας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Μάνγκους που υπέγραψε το παράνομο σύμφωνο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης και εκπρόσωπο της πόλης Al Qubbah, Aguila Saleh Issa. Του εξέφρασα την ελληνική ικανοποίηση για την καταδίκη των τουρκολιβυκών «μνημονίων» (2019, 2022). Εποικοδομητική συζήτηση για κοινοβουλευτικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε tweet μετά τη συνάντηση.

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης».

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».