Τα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κατεχόμενα παρακολουθούν με απελπισία τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών αλλά και τον πολλαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος στους τελευταίους λογαριασμούς.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998 έφτασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, με την εξέλιξη να προμηνύει νέα δεινά για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και με ακαδημαϊκούς στην Τουρκία να υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Χειρότερες εξελίξεις

Την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι παρακολουθούν με απελπισία πια τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών – συνεπεία της οικονομικής κρίσης η οποία ξεκίνησε στην Τουρκία το 2018 και κλιμακώνεται με τη συνεχή κατρακύλα έκτοτε της τουρκικής λίρας – αλλά και τον πολλαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος στους τελευταίους λογαριασμούς, ακόμη χειρότερες εξελίξεις καταγράφονται στην ίδια την Τουρκία.

Δείτε ακόμα – Κατεχόμενα: Το 80,9% υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Αναπόφευκτα και αυτές θα πλήξουν άμεσα την οικονομία των Τουρκοκυπρίων η οποία, άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τουρκική.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) ανακοίνωσε προχθές ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, είναι, δηλαδή, ψηλότερος και από τα επίπεδα των ημερών του 2001 και του κραχ που είχε σημειωθεί τότε, παρόλο που τα χαρακτηριστικά της τότε κρίσης διαφέρουν σε πολλά σημεία από αυτά της σημερινής.

Στοιχεία-σοκ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του TurkStat, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 79,6%, ο δε μηνιαίος 2,37%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοδική τάση του ετήσιου πληθωρισμού συνεχίστηκε για 14ο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 79,60% τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ετσι, ο ετήσιος πληθωρισμός των καταναλωτών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Με αυτό το 79,60% και με όσα ανακοίνωσε το TurkStat η Tουρκία παραμένει επίσης – με διαφορά – η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της G-20, ακολουθούμενη από την Αργεντινή με 64% και τη Ρωσία με 15,9%.

Ενα πρόσθετο στοιχείο, το οποίο μάλιστα αυξάνει την αποδόμηση του Ερντογάν στα μάτια των ψηφοφόρων, είναι το ότι οι πολίτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στο μεγάλο τους μέρος…