Οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν αποφασισμένοι να ελέγξουν τον πληθωρισμό

Γράφει η Ναταλία Δανδόλου

Ο πληθωρισμός αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δηλώνουν αποφασισμένες να τον χαλιναγωγήσουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι οι οικονομίες θα χρειαστεί να βυθιστούν -προσωρινά- σε ύφεση.

Η λέξη παροδικός, που συνόδευε προ μηνών τις εκτιμήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, όταν αναφέρονταν στον πληθωρισμό, έχει δώσει τη θέση της στο «επίμονος» και πλέον δεν βλέπουμε μετριοπαθείς σε ό,τι αφορά τα επιτόκια: θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις κεντρικές τράπεζες υπάρχουν τα λιγότερο επιθετικά και τα πιο επιθετικά γεράκια.

  • Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους εάν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό

Εξαίρεση αποτελούν η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας που επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να ρίξει τον πληθωρισμό. Αμφότερες είδαν το νόμισμά τους να βουτά σε νέα χαμηλά, με την Ιαπωνία να αναγκάζεται να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά από το 1998.

To δεκαετές πείραμα της Ευρώπης

Η σημερινή ημέρα σηματοδότησε επί της ουσίας και το τέλος ενός 10ετούς «πειράματος» στην Ευρώπη με τα αρνητικά επιτόκια, με την επιστροφή και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας σε θετικό έδαφος. Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν στους ισχυρισμούς ότι η περίεργη αυτή πολιτική ενίσχυσε την ανάπτυξη των δανείων, είναι πια γνωστό ότι στην πράξη παράγει μερικά παράξενα αποτελέσματα.

  • Διαβάστε επίσης: Eurostat: Κίνδυνος φτώχειας για έναν στους τέσσερις αυτοαπασχολούμενους της ΕΕ – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Για χρόνια οι επενδυτές πλήρωναν για να δανείσουν χρήματα σε κυβερνήσεις, όπως στη γερμανική, ενώ οι αγοραστές κατοικιών σε ορισμένες χώρες, όπως στη Δανία, κέρδιζαν τόκους από τράπεζες για τα στεγαστικά τους δάνεια. Η πολιτική αυτή συγκέντρωσε επίσης σφοδρές επιθέσεις στην Ευρωζώνη μετά την εφαρμογή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2014, με τους αποταμιευτές να εκφράζουν την απογοήτευσή τους στις τράπεζες που τους χρέωναν για να διατηρούν τις καταθέσεις τους.

Την…