Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο λαϊκισμός είναι πλέον το «μεγαλύτερο εμπόδιο» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λένε οι Πράσινοι.

Οι αντιπρόσωποι που προσγειώθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, για τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα αυτή την εβδομάδα, είναι μια παγκόσμια ελίτ που έχει αποφασίσει να γκρεμίσει τα εθνικά σύνορα, να αφαιρέσει τις ατομικές ελευθερίες και να καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μια ζωή στη φτώχεια.

Αυτή η σκοτεινή άποψη, σημειώνεται σε ανάλυση του Politico, υποστηρίζεται από μια σειρά ακροδεξιών ή λαϊκιστικών κομμάτων – μεταξύ των οποίων και οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ. Ορισμένοι από αυτούς τους ριζοσπάστες οργιάζουν στις εκλογές στην Ευρώπη, ενώ άλλοι, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, την περασμένη εβδομάδα, έχουν ηττηθεί μόνο οριακά.

Διαβάστε επίσης: Θερμικό σοκ: Η ανθρωπότητα ένα βήμα πριν χάσει τον στόχο για το κλίμα

Ο λαϊκισμός βλάπτει σοβαρά το κλίμα

Η Ρεπουμπλικανή και ακόλουθος του Τραμπ, Λόρεν Μπόιμπερτ, χλευάζει την περιβαλλοντική ατζέντα ως «τελευταία Αμερική» – η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας που υποστηρίζει το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν, λέει ότι η χώρα είναι δέσμια ενός «wokerati που τρώει τόφου» – και στην Ισπανία, υψηλόβαθμα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος Vox απορρίπτουν την ατζέντα του ΟΗΕ για το κλίμα ως «πολιτισμικό μαρξισμό».

Οι δεξιοί διαφόρων τάσεων σε όλο τον κόσμο έχουν εντάξει την κλιματική αλλαγή στον πολιτιστικό τους πόλεμο. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε χώρες, που παράγουν μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχει θορυβήσει ορισμένους υποστηρικτές των Πράσινων.

«Ο αντιδραστικός λαϊκισμός είναι πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», έγραψαν τρεις ηγέτες για το κλίμα, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Izabella Teixeira, σε ένα πρόσφατο σχόλιο.

Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν στην επιστροφή τους στην εξουσία σε ένα ή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης. Πολλοί στις συνομιλίες της COP27 θα ξαναζήσουν την πρώτη…