Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανόν να οδηγήσουν σε μικτά αποτελέσματα

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η παραγωγή οίνου στην ΕΕ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές ανισότητες εντός των χωρών, λόγω της ξηρασίες και των υψηλών θερμοκρασιών, που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Copa – Cogeca, οι τρεις μεγάλες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατ. εκατόλιτρα, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατ. εκατόλιτρα παρήγαγαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) από το μέσο όρο της πενταετίας των 132,9 εκατ. εκατόλιτρα. Στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν τη συγκομιδή, η οποία προβλέπεται να είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Τρύγος με αντιθέσεις – Η εικόνα στις αμπελουργικές περιοχές

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/23 χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της ξηρασίας και της υψηλής θερμοκρασίες, που σημειώθηκε σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε στην πρόωρη συγκομιδή και σε μειωμένες αποδόσεις. Στα θετικά αναφέρεται η πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάταση των σταφυλιών, γεγονός που προμηνύειοίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των προβλέψεων, ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa-Cogeca στον τομέα του Οίνου δήλωσε: «αν και όχι άφθονη, η συγκομιδή του 2022 έχει σε μεγάλο βαθμό «σωθεί» χάρη στις προσπάθειες των αμπελουργών. Ωστόσο, το τρέχον έτος παραμένει δύσκολο για ολόκληρο τον τομέα: η άνοδος στο κόστος των μεταφορών, του γυαλιού, του χαρτονιού, των φυτοϋγειονομικών προϊόντων και της ενέργειας έχει περαιτέρω επιδεινώσει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς».

Για τον Luca Rigotti, οι δυσκολίες που έφεραν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι «οι παραγωγοί δεσμεύονται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν…