«Κριστίνα, σε αγαπώ» ήταν το τελευταίο πράγμα που ακούστηκε πριν από την απόπειρα δολοφονίας • Το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε και η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής δεν συνειδητοποίησε αμέσως τι συνέβαινε

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ δεν είδε ποτέ το όπλο να τη σημαδεύει. Το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η αντιπρόεδρος της Αργεντινής ετοιμαζόταν να μπει στο σπίτι της στο Μπουένος Αϊρες και χαιρετούσε τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της, ένας άνδρας διαπέρασε τον κλοιό της αστυνομίας και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη ενός πιστολιού μόλις μερικά εκατοστά από το κεφάλι της. «Κριστίνα, σε αγαπώ» ήταν το τελευταίο πράγμα που ακούστηκε πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε και η πρώην πρόεδρος (2007-2015) της Αργεντινής δεν συνειδητοποίησε αμέσως τι συνέβαινε. Ενα δευτερόλεπτο πριν το βλέμμα της είχε μετατοπιστεί στο έδαφος: η Κίρσνερ άγγιξε το κεφάλι της και έσκυψε προκειμένου να πιάσει ένα βιβλίο που κάποιος είχε προσπαθήσει να της δώσει να υπογράψει.

Ενας διαδηλωτής χίμηξε πάνω στον δράστη. Αλλοι έσπευσαν να τον συνδράμουν και πάλεψαν μαζί του. Μέρος της αστυνομικής συνοδείας τον έσυρε πιο πέρα στον δρόμο και η αργεντινή αντιπρόεδρος προχώρησε, ανυποψίαστη, προς το σπίτι της.

Η απόπειρα δολοφονίας μιας από τις βασικές πρωταγωνίστριες της αργεντίνικης πολιτικής σκηνής την τελευταία 20ετία έχει συγκλονίσει τη χώρα, που εξακολουθεί να αναρωτιέται γιατί πυροβόλησε ο 35χρονος άνδρας.

Ο Φερνάντο Σαμπάγ Μοντιέλ, επαγγελματίας οδηγός, είχε πέντε σφαίρες στον γεμιστήρα του όπλου του. Οι Αρχές διερευνούν το κατά πόσο ενήργησε μόνος. Το τηλέφωνο που κατάσχεσε η αστυνομία είχε μόλις οκτώ εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Ο Σαμπάγ Μοντιέλ έφερε ένα παλιό Bersa διαμετρήματος 0,32, ένα ρεβόλβερ αργεντίνικης κατασκευής.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το όπλο ήταν «ικανό να εκπυρσοκροτήσει», δεν υπήρχε όμως σφαίρα στη θαλάμη. Ο δράστης δεν είχε σηκώσει τον κόκορα, αν και οι Αρχές δεν γνωρίζουν αν αυτό έγινε από άγνοια ή αν δεν ήθελε να σκοτώσει. Ο ίδιος αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις και δέχθηκε μόνο έναν δικηγόρο διορισμένο από το δικαστήριο.

Βεβαρημένο μητρώο

Ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ γεννήθηκε στη Βραζιλία πριν από 35 χρόνια, εγκαταστάθηκε όμως στην…