Η κυβέρνηση του Φατί Μπασάγκα απέρριψε τα δύο μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά με την Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στη Λιβύη και την περιοχή.

Η κυβέρνηση της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φατί Μπασάγκα επιβεβαίωσε τη σθεναρή της απόρριψη της υπογραφής των δύο μνημονίων συμφωνίας για την ενέργεια με την Τουρκία από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό την ηγεσία του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, όπως μεταδίδει το The Libya Update.

Αμεσες διαβουλεύσεις

Η κυβέρνηση Μπασάγκα ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει άμεσες διαβουλεύσεις με «εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα».

Δείτε ακόμα – «Τορπίλη» από το κοινοβούλιο της Λιβύης στην συμφωνία με την Τουρκία

Επιβεβαίωσε «το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιβυκού λαού και ότι οι συμφωνίες είναι εγγενές δικαίωμα της εκλεγμένης εξουσίας του λιβυκού λαού, το οποίο εκφράζει τη θέλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του πάνω στην επικράτειά του».

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επισήμανε ότι «Η απερχόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πρέπει να έχει υπόψη της τα κείμενα του οδικού χάρτη που εξέδωσε το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) τον Δεκέμβριο του 2020».

Το επίμαχο άρθρο

Η δήλωση ανέφερε ότι η δέκατη παράγραφος του άρθρου VI του χάρτη αναφέρει: «Η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, τυχόν νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή επιβάλλουν μακροχρόνιες – Τπροθεσμιακές υποχρεώσεις σε αυτό».

Η GNU και η Τουρκία υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Τρίπολη δύο μνημόνια συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Τρίπολη χθες Δευτέρα, επικεφαλής αντιπροσωπείας που περιλάμβανε τον υπουργό Αμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου της χώρας του, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, Μεχμέτ Μους, αντίστοιχα, τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν και τον…