Τι δήλωσαν Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Πελεκάνος.

H Κύπρος δεν θα αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για την αποστολή οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα λένε ότι θα ήταν η καταστροφή για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε.

  • Διαβάστε επίσης: Επέκταση της βάσης μη επανδρωμένων στα κατεχόμενα προανήγγειλε ο Οκτάι

Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία.

Εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικά δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό.

Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε».

Σε ερώτηση αν θα κινηθεί προς το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, ώστε να υπάρξει επικύρωση της ΑΟΖ, ο πρόεδρος είπε ότι «η μη επικύρωση από το λιβανικό κοινοβούλιο ήταν η ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς που υπήρχαν κάποιες αμφισβητήσεις κλπ. Θεωρώ ότι ανοίγει ο δρόμος, ναι, να επικυρωθεί και από τον Λίβανο».

«Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό στο Κίεβο»

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή διαβούλευση για θέμα μεταφοράς οπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ερωτηθείς για το θέμα με αφορμή τις δηλώσεις του στην εφημερίδα New York Times, όπως αναφέρει το philenews.com.

«Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό. Τέθηκε σε συζητήσεις και διάφορες επαφές που είχαμε είτε με Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε με τις ΗΠΑ, και η απάντησή μας είναι ότι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες», είπε ο κ. Πελεκάνος.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «θα μπορούσε να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο νοουμένου ότι θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός αυτός με…