Νέο πρεσβευτή στην Κύπρο διόρισε τη Δευτέρα με διάταγμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε αντικατάσταση του Στανισλάβ Οσάτσικ.

Νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο είναι ο κυβερνητικός αξιωματούχος Μουράτ Ζιαζίκοφ, 65 ετών, ο οποίος ήταν και στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τόσο επί Σοβιετικής Ενωσης όσο και επί Ρωσίας (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, θερμή χειραψία Ερντογάν, αριστερά, με τον Πούτιν).

Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα

Ο αντικαταστάτης του Στανισλάβ Οσάτσικ (σημερινός πρεσβευτής στη Λευκωσία) κατάγεται από την αυτόνομη περιοχή της Ινγκουσετίας στον Καύκασο και είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.

Δείτε ακόμα – Φωτιές στην Κύπρο: Ανοίγει η Ρωσία προξενείο στα κατεχόμενα; – Τι λέει ο ρώσος πρεσβευτής

Γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Κιρκιζίας και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης διετέλεσε πρόεδρος από το 2002 έως και το 2008 της αυτόνομης περιοχής της Ινγκουσετίας, μιας περιοχής η οποία γειτονεύει με την επίσης αυτόνομη περιοχή της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα politis.com.cy («Π»), ο διορισμός του νέου πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκάλεσε έκπληξη στη Λευκωσία, όχι για την πρότερη δράση του στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά για το γεγονός ότι δηλώνει σουνίτης μουσουλμάνος.

Στο Tweet που ακολουθεί, του τούρκου δημοσιογράφου Σεφά Καράχασαν, παρατίθεται φωτογραφία του Πούτιν με τον νέο πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο, αλλά και αναφορά στον διορισμό του και στο δημοσίευμα του Πολίτη

Πληροφορίες του «Π» από τη ρωσική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η επιλογή του είναι καθαρά πολιτική, δεν είχε καμία σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί απόφαση του ιδίου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μηνύματα με αποδέκτες

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η επιλογή του νέου αρχηγού της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στη Λευκωσία στέλνει πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Το ότι διετέλεσε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δεν εκπλήττει γιατί αυτό αποτελεί σύνηθες…