Πόσο πιθανό θα ήταν να μπει ο στρατός στον πόλεμο

Σε συναγερμό για λόγους τρομοκρατίας έθεσε τη Λευκορωσία, και ιδιαίτερα τις ένοπλες δυνάμεις, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, ο λευκορώσος ηγέτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάπτυξη της συμμαχικής (ρωσικής) ομάδας δυνάμεων» οι οποίες φαίνεται να κινούνται κοντά σε ουκρανικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Ο «μυστικός αρχηγός των Ουκρανών πρακτόρων

Ηταν κάτι που ο Λουκασένκο είχε προαναγγείλει ήδη από τις 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της γενικότερης συμμαχίας που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία.

Πόσο πιθανό θα ήταν να μπει ο στρατός της Λευκορωσίας στον πόλεμο

Οι δηλώσεις που έγιναν από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες πως ο στρατός του θα μπορούσε να συνδράμει τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, μα ο απολυταρχικός ηγέτης φαίνεται διστακτικός να στείλει δυνάμεις παρά τις πιέσεις που θεωρείται ότι δέχεται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία, επί μακρόν σύμμαχό της, ως σημείο εξόρμησης για στρατεύματα και πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας. Αναλυτές λένε πως αν μπουν στη σύγκρουση οι μικρές και χωρίς εμπειρία ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, τα επιπλέον στρατεύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να αποκόψει κάποιους σημαντικούς «διαδρόμους» μεταφοράς, μα το πιθανότερο είναι πως δεν θα ενίσχυαν σημαντικά τις ρωσικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών.

«Ο λευκορωσικός στρατός είναι αδύναμος και χωρίς κίνητρο, και δεν είναι πρόθυμος να πολεμήσει με την Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει να δώσει στον Πούτιν οτιδήποτε άλλο από Λευκορώσους στρατιώτες» είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτές Όλεχ Ζντάνοφ στο Associated Press την Τρίτη. «Ο Λουκασένκο δείχνει στον Πούτιν: “Θα βοηθήσω, μα δεν θα πολεμήσω”».

Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή «τοπική συγκέντρωση δυνάμεων» και ότι αρκετές χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες θα σταθμεύουν στη Λευκορωσία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα βρίσκονται τα στρατεύματα και τα κίνητρα της Ρωσίας δεν ήταν ξεκάθαρα, αν και τα σχόλια λαμβάνουν…