Η τελευταία τους συνομιλία ήταν στο τέλος Ιουλίου και οι ομάδες του Λευκού Οίκου εργάστηκαν επί εβδομάδες για να οργανώσουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μπαλί, στο πλαίσιο της G-20.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για «οποιονδήποτε πόλεμο»

Η ατζέντα των δύο ηγετών

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι Μπάιντεν και Σι, που έχουν συνομιλήσει πέντε φορές τα τελευταία δύο χρόνια μέσω τηλεφώνου και βίντεο, θα συζητήσουν επίσης μια σειρά «διεθνών και περιφερειακών» θεμάτων, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά το θέμα της Ταϊβάν, ζήτημα που συγκεντρώνει όλες τις εντάσεις.

Το «αγκάθι» της Ταϊβάν

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω των βαθιά τεταμένων σινο-αμερικανικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο στην Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί ως μέρος της επικράτειάς του.

«Αυτό που θέλω να κάνω μαζί του, όταν μιλήσουμε, είναι να προσδιορίσουμε τις κόκκινες γραμμές» που πρέπει να γίνουν σεβαστές, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Το δόγμα για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει καθόλου», επανέλαβε ο Μπάιντεν, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε προηγούμενες δηλώσεις που είχαν εκνευρίσει το Πεκίνο, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης στο νησί.

Ο Σι Τζινπίνγκ κέρδισε μια τρίτη θητεία στο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την εικόνα του ως ο…