Η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας επικράτησε καθαρά του Ρίσι Σούνακ με ποσοστό 57% έναντι 43% στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν στους Τόρις. «Θα πετύχουμε», υποσχέθηκε στη νικητήρια ομιλία της.

Τα μέλη των Βρετανών Συντηρητικών δεν συγχώρησαν στον Ρίσι Σούνακ ούτε την παραίτησή του από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ούτε το γεγονός ότι και αυτός παραβίασε τους κανόνες του lockdown επί Covid, ούτε την αμετροέπειά του – ούτε, όμως, τη διαφορετική του καταγωγή.

Έτσι, επέλεξαν με ευρεία πλειοψηφία – 57% έναντι 43% του Σούνακ, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν – ως ηγέτη τους και επόμενη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου (στην τρίτη εναλλαγή από το 2015) την μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας. Μια πολιτικό η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να γίνει η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ (έστω κι αν δεν της μοιάζει παρά σε ελάχιστα), ενώ επί της ουσίας αποτελεί μια εξίσου κακή επιλογή.

  • Διαβάστε επίσης: Λιζ Τρας: Mπορεί να είναι η επόμενη Μάργκαρετ Θάτσερ;

Αυτό, άλλωστε, θα αποδειχθεί και το μεγάλο πρόβλημα της πρώην αυτοκρατορίας, καθώς αποτυπώνει την πολύπλευρη κρίση την οποια διέρχεται, χωρίς να έχει στο τιμόνι της κάποιον ή κάποια πολιτικό με το αναγκαίο ειδικό βάρος.

Χωρίς περίοδο χάριτος

Ω γέγονε, γέγονε. Πλέον, τόσο οι Βρετανοί – εντός και, κυρίως, εκτός του κοινοβουλίου – όσο και οι εταίροι της χώρας θα είναι αναγκασμένοι να συνομιλούν και να τα βρίσκουν με την Τρας, η οποία είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Κι αυτή, με τη σειρά της – αν και υποσχέθηκε με έμφαση ότι «θα πετύχουμε» – έχει πλήρη συνείδηση ότι εκκινεί από χειρότερο σημείο σε σύγκριση με όλους τους προκατόχους της, χωρίς περίοδο χάριτος, καθώς η κρίση «δαγκώνει» και η αντιπολίτευση έχει πάρει κεφάλι.

Αναλαμβάνει «πιθανώς το δεύτερο πιο δύσκολο χαρτοφυλάκιο ανάμεσα σε όλους τους μεταπολεμικούς πρωθυπουργούς», όπως χαρακτηριστικά εκτίμησε ο παλαίμαχος πολιτικός των Τόρις, Ντέιβιντ Ντέιβις. Για να προσθέσει ότι η κρίση είναι τόσο σοβαρή ώστε ούτε η ίδια ούτε ο αντίπαλός της δεν έχουν πρακτικά ιδέα πώς να την αντιμετωπίσουν.

Το σίγουρο είναι ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας πρωθυπουργού θα αφορά στην ενέργεια. Άλλωστε,…