Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε δολοφονηθεί στη Μάλτα το 2017.

Δύο αδελφοί που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν το 2017 τη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία δήλωσαν σήμερα «ένοχοι», κατά την πρώτη ημέρα της δίκης τους, στη Βαλέτα.

«Δηλώνουν ένοχοι», είπε ο δικηγόρος των Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζιο, ο Σάιμον Μικάλεφ Σταρφέις. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αρχικά δηλώσει «αθώοι» στην κατηγορία ότι κατασκεύασαν, τοποθέτησαν και πυροδότησαν τη βόμβα που σκότωσε τη δημοσιογράφο η οποία κατήγγειλε μέσω του μπλογκ Running Commentary την ενδημική διαφθορά στο νησί. Έπειτα από μια πρώτη διακοπή της δίκης ωστόσο, άλλαξαν τη δήλωσή τους και παραδέχτηκαν την ενοχή τους, σε αντάλλαγμα για την επιείκεια του δικαστηρίου.

  • Διαβάστε επίσης: Μάλτα: Σοκάρει ο δολοφόνος της δημοσιογράφου Γκαλίζια – «Έκανα απλώς τη δουλειά μου»

«Αχτίδα φωτός ανάμεσα στα σύννεφα»

Ο Πολ Καρουάνα Γκαλιζία, ο ένας από τους τρεις γιους της δημοσιογράφου, χαιρέτισε τη δήλωση ενοχής, χαρακτηρίζοντάς την «αχτίδα φωτός ανάμεσα στα σύννεφα».

Ο θάνατος της 53χρονης δημοσιογράφου, στις 16 Οκτωβρίου 2017, συγκλόνισε τη μικρότερη χώρα της ΕΕ και προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο αντεισαγγελέας Φίλιπ Γκαλέα Φαρούτζια ζήτησε από τους εννέα ενόρκους να παραμείνουν αμερόληπτοι. «Ό,τι και αν πιστεύετε, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την απόφασή σας», τόνισε.

Στη δίκη είναι παρόντες πολλοί εκπρόσωποι ενώσεων για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας, όπως των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της, κοντά στο σπίτι της, λίγες ώρες αφότου είχε αναρτήσει το ακόλουθο μήνυμα: «Υπάρχουν διεφθαρμένοι παντού. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Πέρσι, οι αδελφοί Ντετζόρτζιο δήλωναν έτοιμοι να εμπλέξουν στην υπόθεση έναν πρώην υπουργό, εφόσον τους δινόταν χάρη, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ο Τζορτζ Ντετζόρτζιο είχε ομολογήσει τη δολοφονία τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, χαρακτηρίζοντάς την «απλώς μπίζνες». Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Βίνσεντ Μούσκατ, δήλωσε ένοχος πέρσι και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Ο αντεισαγγελέας είπε σήμερα ότι ο Μούσκατ θα καταθέσει στη δίκη των δύο…