Οι θάνατοι από θρόμβωση είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται σε καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη και  αυτοκινητιστικά δυστυχήματα

Περίπου ένας στους 1000 ενήλικες κάθε χρόνο παθαίνει κάποιου είδους φλεβική θρόμβωση, η οποία αποτελεί την αιτία για έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως.

Στις καταστάσεις αυτές περιλαμβάνονται επίσης η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, οι οποίες προσβάλλουν 900.000 άτομα και 300.000 άτομα, αντίστοιχα.

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται μετά την ηλικία των 45 ετών και είναι λίγο πιο αυξημένα στους άνδρες από τις γυναίκες.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από θρόμβωση κάθε χρόνο.

Κίνδυνο για θρόμβωση εγκυμονεί η νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπου πάνω από το 60% των φλεβικών θρομβώσεων συμβαίνουν ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή μέσα σε τρεις μήνες από τη νοσηλεία του ασθενή.

Εξαιτίας των δυσάρεστων αυτών δεδομένων, το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης 2022 ήταν «Μάτια ανοιχτά στη Θρόμβωση», τονίζοντας την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε τα πρώιμα, προειδοποιητικά σημάδια της θρόμβωσης προτού αυτή επιδεινωθεί.

Ποιος κινδυνεύει

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, εκτός από την ηλικία, περιλαμβάνουν εξωγενείς παράγοντες όπως η νοσηλεία, η ακινησία, το τραύμα, η εγκυμοσύνη και η λοχεία, η χρήση ορμονών, τα υπερατλαντικά ταξίδια, αλλά και ενδογενείς παράγοντες όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η κληρονομική και επίκτητη θρομβοφιλία.

Κίνδυνο θρόμβωσης προκαλούν και οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ορθοπεδικές, γυναικολογικές, ουρολογικές, νευροχειρουργικές, καρδιοθωρακικές κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χορηγούνται προληπτικά αντιπηκτικά, αφού προηγηθεί ανάλυση κινδύνου – οφέλους και δεν συνυπάρχει αιμορραγία, καθώς όλα τα αντιπηκτικά οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας-Θεραπευτικής των Μεταγγίσεων Μαριάννα Πολίτου και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος αναφέρουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να μας βοηθήσουν να σώσουμε τις ζωές των πασχόντων. Όπως αναφέρουν πρόσφατες αναφορές, οι θάνατοι που οφείλονται σε θρόμβωση κάθε…