Όλα τα σενάρια για ένα ατύχημα, στο πεδίο, είναι σε γνώση της Αθήνας και βρίσκονται υπό εξέταση

«Χαμηλώστε τους τόνους». Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το μήνυμα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνουν μία ηχηρή σύσταση προς κάθε κατεύθυνση, για ένα «βήμα πίσω», όχι στις θέσεις αλλά στις δηλώσεις.

Το ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Και οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι τα «πράγματα δεν είναι καλά».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε τρεις ηπείρους και επτά εποχές»

Ωστόσο στην κυβέρνηση μετρούν και κατά πόσο βοηθά ή όχι το ακραίο κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαχέεται στην Αθήνα και να κυριαρχεί, δημιουργώντας μία αίσθηση «ενός πολέμου σε αναμονή».

Σε ανοιχτή γραμμή ΥΠΕΞ – ΥΠΕΘΑ

Όπως επισήμαιναν στο in αρμόδιες πηγές η το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι και παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή με τακτικές συναντήσεις, που άλλοτε γίνονται γνωστές και άλλοτε όχι και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα πιο συχνές αποκτώντας και συγκεκριμένη περιοδικότητα.

Τα ελληνοτουρκικά και δη οι προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ψηλά στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ, με την κυβέρνηση ωστόσο να θέλει πάση θυσία να καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν έγινε ως αντίδραση σε πανικό.

Όλα τα σενάρια για ένα ατύχημα, στο πεδίο, είναι σε γνώση της Αθήνας και βρίσκονται υπό εξέταση, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να διατηρούνται και στο εσωτερικό υψηλοί τόνοι διαρκώς.

Αντίθετα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του κλίματος που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα και να επιταχύνουν εξελίξεις που θα μπορούσαν ακόμα και να στρέψουν το κλίμα εναντίον της Αθήνας, εάν υποτεθεί ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που «τράβηξε τη σκανδάλη».

Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές ότι η Αθήνα θα επιμείνει στην πολιτική της «αποφασιστικότητας και της ψυχραιμίας».

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν…