Υποστηρικτικός προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην πρεσβεία.

Είναι πάγια θέση της Κίνας ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, διαμήνυσε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ. 

«Για την Κίνα είναι η σταθερή θέση, η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να υπερασπίζεται, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα υπογράμμισε πως δεν είναι λογική συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας ενώ τόνισε πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Ελλάδας είναι λογική.

Ο Σιάο Τζουντσένγκ επισήμανε πως η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εντάσεις και θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σιάο Τζουντσένγκ που είναι επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στην Ελλάδα περισσότερο από ένα χρόνο, είπε πως η στάση και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μετριοπαθής και ορθολογική, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ανοίξει την πόρτα για πολιτικές διαβουλεύσεις με την τουρική πλευρά. «Αυτή είναι μια πολύ εποικοδομητική, λογική και εύλογη θέση και πολιτική» ανέφερε και διαμήνυσε πως η Κίνα θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν στην τροχιά των διαβουλεύσεων και του πολιτικού διαλόγου.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως «πύλης και γέφυρας για τη συνεργασία της Κίνας και της Ευρώπης», εκτιμώντας πως θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον και θα αποδειχθεί επωφελής για την ίδια.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία,…