«Το καθεστώς της Τεχεράνης γίνεται ανοιχτά και εθελοντικά συνένοχο στη δολοφονία αθώων Ουκρανών στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι

Οξύνουν τη ρητορική τους κατά του Ιράν οι ΗΠΑ. «Οι Ιρανοί (…) σκοτώνουν αθώους Ουκρανούς» προμηθεύοντας όπλα στη Ρωσία, κατήγγειλε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «ανησυχεί» για πιθανές παραδόσεις ιρανικών πυραύλων στον ρωσικό στρατό, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανοιχτά και εθελοντικά συνένοχο

«Το καθεστώς της Τεχεράνης γίνεται ανοιχτά και εθελοντικά συνένοχο στη δολοφονία αθώων Ουκρανών στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

  • Διαβάστε επίσης Ιράν: Σε «αναμμένα κάρβουνα» ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία – Ενδεχόμενες επιθέσεις από την Τεχεράνη

Ο ίδιος εξέφρασε «ανησυχία» για πιθανή παράδοση στη Ρωσία ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους. «Δεν το έχουμε δει να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, αλλά παραμένει ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει αρνηθεί ότι έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Το Ιράν διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν παραδίδει drones στον ρωσικό στρατό, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν η Ουκρανία και πολλές δυτικές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για το θέμα των drones.

Σε επιφυλακή ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Σημειώνεται ότι αυτή η όξυνση των ρητορικών επιθέσεων της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος της WSJ ότι Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν μοιραστεί πληροφορίες για επικείμενη ιρανική επίθεση σε σαουδαραβικούς στόχους.

Oι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής, σημείωσαν οι αξιωματούχοι. Το επίπεδο επιφυλακής έχουν ανεβάσει και οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και άλλων γειτονικών κρατών, πρόσθεσαν.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι τόνισαν ότι το Ιράν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις τόσο στο βασίλειο όσο και στο Ερμπίλ στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από το εγχώριο κύμα διαδηλώσεων.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ανησυχεί για τις προειδοποιήσεις και είναι έτοιμο να απαντήσει αν…