Για παραβίαση και υπονόμευση της Συνθήκης της Λωζάνης κατηγόρησε την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μηνύματα στην Τουρκία περιλάμβανε ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της εκδήλωσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη.

Το μεγαλύτερο τραύμα και το μεγαλύτερο επίτευγμα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μικρασιατική καταστροφή είναι ίσως το μεγαλύτερο τραύμα του πρόσφατου παρελθόντος μας αλλά ταυτόχρονα η ενσωμάτωση των προσφύγων στον εθνικό κορμό αποτελεί μάλλον το κορυφαίο ειρηνικό επίτευγμα του ελληνικού κράτους.

  • Διαβάστε επίσης Πέτσας: Ζητώ συγγνώμη για τη φράση μου πως «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει»
  • Διαβάστε επισης Νέα «νταηλίκια» Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο ότι ασφαλώς η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ούτε διδάσκει από μόνη της επισημαίνοντας ότι η «Μεγάλη Ιδέα» σήμερα «δεν συνδέεται με γεωγραφικές κτήσεις. Αλλά με την Μεγάλη Ελλάδα. Την ισχυρή και αυτοδύναμη πατρίδα του μέλλοντός μας» και έστρεψε τα πυρά του κατά της Τουρκίας.

«Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, όρισαν το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι’ αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε της…