Μπορούμε πλέον να δίνουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. «Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας” δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι από 1.1.2023 αναμένεται ουσιαστική αύξηση των συντάξεων που θα ξεπερνά το 7% και αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ των συνταξιούχων, οδηγεί στη στήριξη του εισοδήματος τους, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Θα μιλήσω λίγο πιο προσωπικά και λίγο πιο πολιτικά», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. Συνέχισε περιγράφοντας πως είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας στον Κωστή Χατζηδάκη: «Οταν κάλεσα τον Κωστή Χατζηδάκη να αναλάβει, υπήρξε παύση στο τηλέφωνο. Μου είπε βεβαίως, να πάω στο Εργασίας, του είπα, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι, αλλά από τις δυσκολίες δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν και τα μαλλιά είσαι ασφαλής σ΄αυτό τον τομέα. Σήμερα, δικαιώθηκα γι’ αυτή την επιλογή και πρέπει να ευχαριστήσω όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όσους υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, είπε.

Είχαν προηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που επισήμανε ότι υλοποιήθηκαν πολιτικές «έξω από το κουτί», ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως όσα έγιναν για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων αποτελούν παράδειγμα δημόσιου μάνατζμεντ.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων. 

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Τέτοιο μπορεί να υπάρχει αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του ανακεφαλαιωτικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις. Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να έχουμε γρήγορη απονομή συντάξεων. Παραλάβαμε το 2019 ένα τεράστιο πρόβλημα, είχαμε έναν πρόχειρο ΕΦΚΑ που ήταν στα χαρτιά. Τρία…