Το είπατε με τέτοια βεβαιότητα και αναρωτιέμαι αν εξ’ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του απάντησε στις κατηγορίες που του καταλογίστηκαν κατά τον πρώτο γύρο της συζήτησης για τις υποκλοπές. Καταρχήν απάντησε στον κ. Τσίπρα που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αυτός ήταν που έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εξ’ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια

«Είπατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Το είπατε με τέτοια βεβαιότητα και αναρωτιέμαι αν εξ’ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και είπα ότι ουδέποτε γνώριζα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο, αλλά ήταν σαφής για το ρόλο της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Τσίπρα μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό; Αν το κάνετε θα έχετε παραμονήσει. Ουδείς πρωθυπουργός μπορεί να γνωρίζει. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Πείτε ανοιχτά αν γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Εγώ δεν το γνωρίζω».

  • Διαβάστε επίσης Υποκλοπές – «Σφαγή» Μητσοτάκη και Τσίπρα: Η αυτοκριτική και οι αιχμές για Ανδρουλάκη – Οι εκλογές και το «καθεστώς»

Ο μανάβης και ο υδραυλικός

Γνωρίζει μόνο ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πόρισμα του 2016 για συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με υπόδικο που κατατέθηκε τότε στο Μαξίμου και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι γνώριζατε τέτοιο deal «και δεν κάνατε τίποτα απολύτως;».

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι« το σύνταγμα δεν ορίζει εξαιρέσεις για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, διπλωματών κλπ διότι δεν μπορεί να λειτουργεί επί της αρχής σε βάρος της εθνικής ασφάλειας».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατ’ εξοχήν τέτοια πρόσωπα βάλλουν κατά της εθνικής ασφάλειας και όχι όπως ανέφερε ο μανάβης ή ο υδραυλικός.

»Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλους αρκεί να υπάρχει ένα ισχυρό φίλτρο τεκμηρίωσης. Εγώ δέχτηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Εγώ εκ των υστέρων ενημερώθηκα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Οι…