Το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, καλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο κ.Τσίπρας στην κυβέρνηση, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται. Είπε χαρακτηριστικά: Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και είπα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στην τριτολογία του, πάντως, ο κ.Μητσοτάκης καταλόγισε σκοπιμότητα στον κ.Τσίπρα, για το γεγονός ότι κράτησε μια εβδομάδα ανοιχτή τη Βουλή μετά την προκήρυξη των εκλογών το 2019 με πρόσχημα την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Οι αναφορές, μάλιστα, του πρωθυπουργού, σε παλαιότερες καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, προκάλεσαν την αντίδραση του κ.Τσίπρα την αίθουσα της Ολομέλειας. 

Με την τριτολογία του πρωθυπουργού έκλεισε η συζήτηση.

Δείτε την τριτολογία του κ.Μητσοτάκη:

Τρεις παρατηρήσεις έκανε στην τριτολογία του ο κ.Μητσοτάκης. Αρχικά έκανε λόγο στις αναφορές Τσίπρα στις απόψεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, και αναρωτήθηκε αν είχε την ίδια άποψη για τον κ.Βενιζέλο και όταν ήθελε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στη βουλή τον εκτελεστικό νόμο για τις παρακολουθήσεις. A priori κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά για περιπτώσεις βουλευτών πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη που στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν συνέβη.

Δεύτερη επισήμανση. Είπατε κ.Τσίπρα ότι δεν έγιναν επί των ημερών σας παρακολουθήσεις, μετά μας είπατε ότι δεν γνωρίζατε, είδα ότι επί των ημερών σας έγιναν 54.000. Αλλη δουλειά δεν είχατε; Εκ των προτέρων δεν γνωρίζω, να ξέρω εκ των προτέρων, για μια παράταξη της Αριστεράς η προσέγγιση αυτή μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενη.

Τέλος, κάνατε αναφορές για ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα και την έρευνα Κουκάκη, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, και σκάνδαλα που είχαν λάβει χώρα σε εποχή που δεν κυβερνούσαμε εμείς, αλλά εσείς. Γιατί κρατήσατε ανοιχτή τη…