Πακέτο 5,5 δισ. εξήγγειλε από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός εκτός από τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα, έστειλε σαφή, ξεκάθαρα μηνύματα εντός κι εκτός: Με αυστηρό τόνο απευθύνθηκε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας «Όχι. Νταηλίκια γιοκ κ.Ερντογάν». Παράλληλα, δίνοντας το στίγμα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου έτους είπε «δεν ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά». Ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του έως τώρα, ζήτησε ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης.

Δείτε  την ομιλία του

Με αναφορές στη μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Στεκόμαστε με σεβασμό σε όλους εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια για μια ισχυρή Ελλάδα. Εναν αιώνα μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά. Ο τόπος είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος, αναπνέοντας τον αέρα μιας Δημοκρατίας που τους παρέχει ευκαιρίες. Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός. Βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. μετά από 12 χρόνια μνημονίων η Ελλάδα έχει ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Σε τρία χρόνια ξεπεράσαμε την πανδημία, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό. Ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις. Η πατρίδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μας εμπιστεύτηκε.

Υπάρχουν νέα σύννεφα: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη σύνθετη συγκυρία η πατρίδα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Η Σμύρνη είναι το παράδειγμα. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε το μήνυμα της Σμύρνης και όχι με χολή όπως η άλλη πλευρά του Αιγαίου. 

Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί- Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά. Όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Ο λαός έμαθε και ξέρει το δρόμο που θα διαλέξει. Μετά τη νίκη της ΝΔ έθετα πέντε όρους για την ανάπτυξη της πατρίδας: Δουλειές, ψηφιακό κράτος δίπλα στον πολίτη, υγεία και παιδεία. θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στην Έκθεση. Διέκρινα και την αμφιβολία σε όσους με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί, για να ακολουθήσουν κυβιστήσεις, έργα σε μουσαμάδες: Είμαι ενώπιόν σας και σας…