Για συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων, και για παράλογες κατηγορίες στο μεταναστευτικό, κατηγόρησε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα με θύματα μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, σώσαμε πάνω 100 μόνο σήμερα σε δύο ναυάγια, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά… Το να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, η οποία έχει ιστορικό εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς λόγους είναι απολύτως παράλογο και αντιστροφή της πραγματικότητας. Το 2020 στον Έβρο o κ. Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες για να περάσουν μέσω της Ελλάδας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, αλλά όποτε υπάρξει κάποιος άνθρωπος που πρέπει να διασωθεί στη θάλασσα, θα τον διασώσουμε. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία. Πρέπει να κάτσουμε με την Τουρκία ως πολιτισμένοι γείτονες και να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, ήμουν ο πρώτος που είπα ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρολό να διαδραματίσει στο μεταναστευτικό.  

Κάνοντας λόγο για κρεσέντο τουρκικής ρητορικής τους τελευταίους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο ως γείτονες, τόνισε. 

Πρέπει να στείλουμε σήμα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα, σημείωσε με νόημα για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της
Μόσχας που δρομολογεί η Ευρώπη.

«Τα μέτρα που θα πάρει η ΕΕ πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τον Πούτιν»

Ερωτηθείς εξάλλου για την όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, και να προστατέψουν τον πληθυσμό και τις…