Μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπέγραψαν ο Υπουργός Ανάπτυξης &Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού ΤαμείουΑνάκαμψης, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο  Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Γούναρης.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Γιώργος Πατεράκης και ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ. Αθαν. Κελέμης.

Στο πλαίσιο του θεσμικού και επιχειρησιακού τους ρόλου, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο καλούνται ως συμβαλλόμενα μέρη να αξιοποιήσουν στο έπακρον την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις σε θέματα που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Κύριος σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι:

1) Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση Γερμανών επενδυτών για την επενδυτική πρόταση που προσφέρει η Ελλάδα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

2) Συνεργασία σε επίπεδο δράσεων για την προσέλκυση Γερμανών επενδυτών με στόχο να εισέλθει η Ελλάδα στο χάρτη των επενδυτικών τους επιλογών.

3)  Συνεργασία – Συντονισμός με συναρμόδια Υπουργεία ή και άλλους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.

Σημειώνεται ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες, χρηματοδοτείται δε με ευρωπαϊκούς πόρους 17,7 δις ευρώ ως μη επιστρεπτέα στήριξη και 12,3 δις ευρώ ως δανειακή στήριξη για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ με τον…