Ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να ανακοινώσει πριν το νέο έτος την τυχόν υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Τι απαντά σε όσους δεν θέλουν να τον δουν υποψήφιο

Προς το παρόν είναι απλώς μια «πρόθεση», αλλά ο Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι έχει κάθε πιθανότητα να είναι υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές του 2024 και κυρίως αν αντίπαλός του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η προοπτική μιας τέτοιας μονομαχίας δεν ενθουσιάζει τους Αμερικανούς.

Δεν είχε κανείς παρά να ακούσει τον 79χρονο Δημοκρατικό πρόεδρο, σίγουρο για τον εαυτό του, στη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Αν και το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης δεν είναι ακόμη σίγουρο, φαίνεται ότι το κόκκινο «κύμα» στο οποίο πόνταραν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υπήρξε.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Επανεξελέγη ο ΝτεΣάντις – Ανερχόμενο αστέρι και δυνητικός αντίπαλος του Τραμπ

Τι θα έλεγε στην πλειοψηφία των Αμερικανών – το 56% σύμφωνα με έρευνα του YouGov/ The Economist στις αρχές Νοεμβρίου – που δεν επιθυμούν ο Μπάιντεν να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, τον ρώτησε μία δημοσιογράφος.

“Απλώς κοιτάξτε με!”, απάντησε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις προθέσεις του πριν την αρχή του επόμενου έτους. Όμως έχει έτοιμα τα επιχειρήματά του: αν και η δημοτικότητά του είναι μικρή, 41% σύμφωνα με τον ιστότοπο FiveThirtyEight, ήδη έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Καμία βιασύνη

Όταν ρωτήθηκε τι ελπίζει να αλλάξει μετά και τις ενδιάμεσες εκλογές που επιβεβαίωσαν τη γενική δυσαρέσκεια των Αμερικανών προς την κυβέρνησή του, απάντησε: “Τίποτα διότι οι Αμερικανοί μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τι κάνουμε. Και όσα περισσότερα μαθαίνουν, τόσο περισσότερο θα είναι ευνοϊκοί” προς εμάς.

Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι αρκεί να περιμένει μέχρι η κοινή γνώμη να γευτεί, χάρη στις μεταρρυθμίσεις του, τους νέους αυτοκινητόδρομους, το γρήγορο ίντερνετ, την πιο φθηνή ινσουλίνη.

Πιστεύει ότι ο χρόνος που περνά τον ευνοεί και τίποτα δεν τον πιέζει να δηλώσει τις προθέσεις του, ενώ αντιθέτως ο 76χρονος Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί “μια μεγάλη ανακοίνωση” για την ερχόμενη Τρίτη.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Και αυτό…