Δεν προβλέπεται συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον πρίγκιπα Σαλμάν, αντιθέτως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κίνας, στον οποίο θα θέσει θέμα Β. Κορέας, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ (οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντησή τους στη φωτογραφία, επάνω, του Charles Dharapak/AP) κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

Ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν είπε σε δημοσιογράφους στο Air Force One, λίγο πριν την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στην Καμπότζη για τη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ότι ο Μπάιντεν θα πει στον Σι πως αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Δείτε ακόμα – Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για «οποιονδήποτε πόλεμο»

Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα έχει επιδοθεί σε μπαράζ εκτοξεύσεων πυραύλων και εικάζεται πως προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Καμπότζη. Ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει μαζί τους για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των χωρών τους, δεδομένης της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν ευελπιστεί πως η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του θα είναι η απαρχή περισσότερων επαφών σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχει Σαλμάν στην ατζέντα

Στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου της G20 δεν περιλαμβάνεται συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διευκρίνισε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Ιούλιο.

Τρεις μήνες αργότερα, οι 13 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι 10 σύμμαχοί τους…