Η Ινδονησία μπαίνει στον διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, εγκρίνοντας ειδικές βίζες και αφορολόγητο καθεστώς

Ήλιος, τιρκουάζ νερά, χρυσαφένιες ακτές, τροπικό κλίμα και σχετικά χαμηλό κόστος ζωής. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός, το ειδυλλιακό Μπαλί τώρα φιλοδοξεί να γίνει για έναν επιπλέον λόγο σημείο αναφοράς στον χάρτη, ως η παγκόσμια «πρωτεύουσα» των ψηφιακών νομάδων.

  • Διαβάστε επίσης: Ψηφιακοί νομάδες: Έρχονται οι οικογένειες που ζουν ταξιδεύοντας

Λίγο μικρότερο από την Κρήτη, το νησί της Ινδονησίας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εθνικής εκστρατείας διαφοροποίησης της οικονομίας, έπειτα από τρία «πέτρινα» χρόνια πανδημίας που κράτησαν μακριά τον μαζικό τουρισμό και μισοάδεια τα κρατικά ταμεία.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πώς αλλάζει η κατανομή του πληθυσμού εξαιτίας της τηλεργασίας

Έπειτα λοιπόν από ένα χρόνο διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση στη Τζακάρτα ενέκρινε την έκδοση ειδικής βίζας για όσους αλλοδαπούς επιθυμούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως από τα εδάφη της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Εξάμηνης διάρκειας, έχει ως σημαντικό δέλεαρ την πλήρη απαλλαγή φόρων για εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

Υπό εξέταση παραμένει η αρχική πρόταση για βίζα τηλεργασίας διάρκειας πέντε χρόνων: μακράν το μεγαλύτερο προσφερόμενο διάστημα διεθνώς.

Πολλά προφανώς θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα του πρώτου σκέλους του σχεδίου, με την την προσέλκυση περισσότερων ψηφιακών νομάδων και την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Ο ανταγωνισμός είναι πάντως ήδη ισχυρός. Περισσότερες από 25 χώρες και περιοχές εκδίδουν σήμερα ειδικές βίζες για τη διεθνή πια κατηγορία των εξ’ αποστάσεως εργαζομένων.

Το Ντουμπάι δείχνει να υπερτερεί σε παροχές, με μονοετή ανανεώσιμη βίζα για ψηφιακούς νομάδες και επίσης μηδενικό φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο το Μπαλί «ποντάρει» στις δικές του ιδιαιτερότητες: από το ποικιλόμορφο εξωτικό τοπίο τους, έως την πνευματικότητα και την ινδουιστική κουλτούρα. Δεν το αποκαλούν άλλωστε τυχαία «το νησί των Θεών».

Παράδοση vs ανάπτυξης

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο αριθμός των ξένων που ενδιαφέρονται για μακρά διαμονή στην Ινδονησία θα αυξηθεί και ότι αυτό θα έχει άμεσα αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη», λέει ο υπουργός…